Politica privind siguranta jucariilor

  1. Avertismentele și instrucțiunile privind siguranța jucăriilor

B2B CONSPROD S.R.L. („B2B CONSPROD”) se asigură că fiecare jucărie este însoțită de avertismente și instrucțiuni de utilizare în care se vor regăsi cerințele cu privire la vârsta utilizatorului, avertismentele specifice de siguranță și indicațiile privind precauțiile de utilizare pentru anumite categorii de jucării.

Avertismentele de siguranță sunt indicate fie pe suprafața jucăriei, fie pe o eticheta aplicată acesteia ori pe ambalaj. În unele cazuri, avertismentele de siguranță sunt prevăzute și în instrucțiunile de utilizare. În cazul jucăriilor vândute fără ambalaj, avertismentul este aplicat direct pe jucărie.

Informațiile cu privire la avertismentele de siguranță ale jucăriilor sunt puse la dispoziția dumneavoastră și pe pagina aferentă fiecărei jucării comercializate pe site-ul B2B CONSPROD.

Înainte de a oferi o jucărie spre folosința copiilor, este important să consultați recomandările referitoare la siguranță și instrucțiunile de utilizare, pentru a afla, în funcție de fiecare jucărie, vârsta minimă sau maximă a utilizatorului, limitele utilizării jucăriei, aptitudinea utilizatorului, greutatea minimă sau maximă a utilizatorului, necesitatea de a se asigura că jucăria este utilizată numai sub supravegherea unui adult, modul de folosire a jucăriilor.

În cazul copiilor mai mici de 3 ani, trebuie să vă asigurați că nu oferiți acestora jucării care nu sunt destinate respectivei grupe de vârstă. Aceste jucării sunt marcate cu sintagma „Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani. Pericol de sufocare” ori „Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani. Pericol de strangulare” sau cu simbolul grafic specific de interzicere a utilizării de către copiii sub 3 ani.

Nu în ultimul rând, vă informăm că anumite jucării conțin avertismente specifice de siguranță, pe care trebuie să le aveți în vedere pentru a evita pericolele și riscurile de vătămare.

  1. Conformitatea jucăriilor

 În ceea ce privește conformitatea jucăriilor comercializate, B2B CONSPROD se asigură că acestea îndeplinesc cerințele prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 74/2011 privind siguranţa jucăriilor.

Astfel, jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului și/sau ale importatorului (numele, denumirea comercială/marcă înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură. Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate fie pe ambalaj, fie într-un document care însoțește jucăria.

B2B CONSPROD se asigură că jucăriile pe care le comercializează nu pun în pericol siguranţa sau sănătatea utilizatorilor sau a părţilor terţe, în cazul în care jucăriile sunt utilizate în conformitate cu destinaţia lor sau în mod previzibil, ţinând seama de comportamentul copiilor.

De asemenea, B2B CONSPROD se asigură că producătorul a îndeplinit procedura de evaluare a conformității jucăriilor, iar când consideră sau are motive să considere că o jucărie nu îndeplinește cerințele de siguranță, nu o va introduce pe piață.

  • Indicații generale privind utilizarea jucăriilor în condiții de siguranță
  • Alegeți jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale

 Asigurați-vă că urmați recomandările referitoare la vârstă, în special în cazul copiilor care au sub 3 ani, cărora nu trebuie să le oferiți jucării care poartă simbolul de interzicere care vizează copiii între 0 și 3 ani sau avertismentul „Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani.” însoțite de indicarea pericolului.

În alegerea unei jucării, porniți de la cele din segmentul de vârstă corespunzător vârstei copilului care urmează să beneficieze de aceasta. Clasificarea jucăriilor pe grupe de vârstă ar trebui să reprezinte un prim criteriu de selecție al acestora.

Nu cumpărați jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici.

Jucăriile care sunt destinate unui anumit grup de vârstă oferite unui copil având o vârstă în afara acestui segment pot să îi aducă acestuia atingere sănătății și integrității fizice (i.e. răniri, sufocare, deces).

 Urmați cu atenție instrucțiunile pentru asamblarea și utilizarea sa corectă

 Păstrați într-un loc sigur instrucțiunile și informațiile care sunt ambalate cu jucăria.

Înainte de utilizare/punerea în funcțiune a jucăriei, trebuie parcurse și însușite de către un adult instrucțiunile pentru asamblarea și utilizarea corectă a jucăriei. Împreună cu adultul sau sub supravegherea acestuia, copilul trebui să fie inițiat/să își însușească tehnicile pentru asamblarea și utilizarea corectă a jucăriei.

  • Supravegheați copiii atunci când se joacă

 Asigurați-vă că toate jucăriile sunt utilizate cum se cuvine și sunt potrivite pentru vârsta și capacitățile copilului, respectiv corespund dezvoltării psiho-motorii a acestuia. În cazul anumitor jucării – cum ar fi trotinete, triciclete, biciclete, patinele cu rotile– ar trebui să se poarte întotdeauna căști și alte echipamente de protecție.

  • Din când în când, verificați starea jucăriilor

 Jucăriile stricate sau uzate ar putea răni copilul și i-ar putea afecta sănătatea și siguranța. Îndepărtați imediat jucăriile stricate.

  • Îndepărtați toate ambalajele și păstrați întotdeauna instrucțiunile

 Asigurați-vă că ambalajul nu constituie un obiect de joacă pentru copii, deoarece aceștia riscă să se sufoce. În cazul în care ambalajul conține avertismente de siguranță sau alte instrucțiuni, recomandăm păstrarea acestora în caz de nevoie.

  • Învățați-i pe copii să își aranjeze jucăriile, pentru a evita accidentele

 Nu lăsați jucării pe scări sau pe podea în zone din casă prin care se circulă.

  • Semnalați-ne întotdeauna orice problemă de siguranță legată de o jucărie
  1. Informații suplimentare

În cazul în care aveți nelămuriri sau dacă doriți să aflați informații suplimentare cu privire la avertismentele și instrucțiunile de utilizare ce însoțesc jucăriile, ne puteți contacta prin e-mail la adresa (…) sau prin completarea formularului de contact (…).